torsdag 19 februari 2009

Var finns jobben?

Var finns jobben?

För 20 år sedan startade jag Intervjubolaget AB. Det var det första callcentret i Härnösand och, om inte det allra första, så ett av de första i Västernorrland.
Jag trodde då att affärerna och därmed arbetstillfällena skulle finnas i just den branschen i framtiden – och så blev det. Här finns idag en stor del av arbetstillfällena i ådalskommunerna.
Men samhället förändras och liksom callcenterbranschen.
Den nya tiden och den nya tekniken välter den gamla över ända. Och tiden för callcenterbranschen kanske snart har spelat ut sin roll. I alla fall som den ser ut nu, och i än högre grad som jag såg den i slutet av 80-talet. Callcentertjänster måste ha ett högt kunskapsinnehåll för att överleva som tex det Com Hem erbjuder.

Men vad ska vi då jobba med framöver? Och räcker det, som vissa säger, att vi säljer tjänster och tar hand om varandra inom kommunen?
Den första frågan återkommer jag till. På den andra är svaret ett tydligt nej. Att det skulle räcka att sälja tjänster och ta hand om varandra inom kommunen vore både dumt och ansvarslöst. Skulle alla vara anställa av kommuner och landsting så syresätts inte systemet, och då vittrar vi sönder inifrån. Handel föder välstånd.

Nästa bransch heter Turismen eller Besöksnäringen eller Kreativa näringar. Kärt barn har många namn, även om innebörden är lite olika. Det är här framtidens jobb finns!
Smitingen, vårt fantastiska havsbad. Hemsö fästning, vilken tillgång. Boende med brygga! Murberget och landsbygdsföretagande. Vi har massor att vidareutveckla i Härnösand!
Framtidens jobb finns i besöksnäringen för företag som förstår att samarbeta med varandra! Här kan kommuns näringslivskontor tillsammans med Mitt Sverige Turism, Almi och Länsstyrelsen, vara till hjälp för de som vill ha den.

Utöver jobben i besöksnäringen så hoppas vi på vindkraften, en ny E4 utanför stan och en restid på 17 minuter med järnväg från Sundsvall till Härnösand. Det ligger inte långt borta och innebär högre livskvalitet för Härnösandsborna samt många sköna investeringskronor i regionen.

4 kommentarer:

  1. Hej Fredrik bra att du tar upp besöksnäringen. Men varför är Härnösands kommun så passiv. Det har talats om behov av anläggningar för idrott och närturism. Högslätten och sporthotellet blev en lyckad satsning. Jag och några andra driver satsningen på en multihall på Högslätten eller dess närhet. Vi har ideérna men saknar verktygen för detta. Alla anläggningar för sport och rekriation är slitna idag. Kommunen kan inte bara tro att privata intressenter kan lösa dessa problem. Kommunen måste mer vara aktiv hjälpa till med finansiering hjälpa med Eu bidrag rådgivning.Jag har bott i Härnösand sedan 1994 både upplevt borglig majoritet och socialdemokratisk, men jag har alldrig upplevt en kustkommun som Härnösand med bra kommunuikationer, fin naturvärden så fruktansvärt passiv. Man skyller på att man tappar statliga arbetstillfällen. De få arbeten som man lyckas få hit tycker ofta barnfamiljerna att kommunen är tråkig, inget nytänkande bara kör på med i gamla hjulspår Man låter unga medborgare flytta till och med föräldrar till ungdomar ger rådet att flytta här ifrån!

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är besöksnäringen viktig för oss. Här finns många av framtidens arbetstillfällen!

    Multihallen är en mycket bra idé. Jag vet att kommunen är med i diskussionerna kring den. För att kunna gå vidare bör det väl finnas en idé för hur verksamheten och finansieringen skulle kunna se ut. Länsstyrelsen, genom Börje Hörnlund och P-G Honell, var drivande både till ishallen i Timrå och Övik. Jag tror säkert att Länsstyrelsen skulle hjälpa till om vi hade ett bra upplägg för Härnösand. För att klara en sådan investering är naturligtvis EU-finansiering ett måste, i dagsläget.

    SvaraRadera
  3. Det rimmar illa när vi pratar om att besöksnäringen är viktig för kommunen samtidigt som begränsningar av motorbanans utnyttjande föreslås. En turist är en person som är boende i annan kommun och besöker vår kommun. Motorbanan är ett bra exempel på att locka människor från närliggande områden. Utveckla den till att bli en bana för Sverige och större evenemang som STCC. Besöken skulle då kunna röra sig om 30000 pesoner på en helg.

    SvaraRadera
  4. Den information jag har är att kommunen arbetar för att ge motorbanan så bra förutsättningar som möjligt. Även om bilden som redovisas i TÅ är lite annorlunda.

    30.000 besökare per helg är ju helt fantastiskt, frågan är ju vad som behövs för att det ska bli verklighet. Hur kan kommunen bidra?

    Med turist vill jag även inkludera härnösandsborna. Kommer många härnösandsbor till våra attraktioner,som tex motorbanan, är det ju bra både för lokala företag och kommunen som helhet.

    SvaraRadera