fredag 13 februari 2009

Västernorrlands vårdköer.

Bristen på läkare är ett stort problem för Landstinget Västernorrland. Vi har 408 läkartjänster, varav 88 är vakanta och 31 tjänster bemannas av stafettläkare. Detta gör att vi har en av landets längsta köer, både till att få träffa en läkare och till operation.

Dessutom är vår vårdapparat mycket dyr i jämförelse med andra Landsting. Landstingets sätt att lösa detta problem är att jämföra sig i detalj med andra Landsting.

Det planeras mycket stora nedskärningar inom vården, både hos Landstinget och de flesta kommunerna. Landstinget skall sänka sina driftskostnader med 361 Mkr, varav 235 Mkr på Länssjukhuset, 80 Mkr i Övik och 46 Mkr i Sollefterå.

Vi tror att en stor del av problemen skulle kunna lösas om man hittar ett bra sätt att belöna medarbetarna för bra jobb och för att de lämnar in idéer till förbättringar.

En annan del av lösningen är att konkurrensutsätta vården i större omfattning. Det vill dock inte vänstermajoriteten i Landstinget. Däremot har regeringen beslutat att all primärvård, dvs vårdcentralerna, skall konkurrensutsättas. Detta kommer att ske genom att alla medborgare får rätt, from 20100101, att välja vilken vårdcentral man vill tillhöra. Privat eller driven av Landstinget. Denna nya lag heter, lagen om fritt vårdval.

Landstinget Västernorrland bör satsa ännu mer resurser på förebyggande hälso- och sjukvård eftersom dessa satsningar oftast sparar lidande för vår befolkning och pengar för Landstinget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar