måndag 4 maj 2009

Kommunens näringslivsranking

Svenskt näringsliv har idag presenterat sin syn på företagsklimatet i Sverige och i Härnösand. Även om det finns en del tekniska frågetecken med undersökningen som tex att bara 51 % besvarat enkäten och att den huvudsakligen besvarats av Svenskt näringslivs medlemmar (och ett antal större företag) och inte ett urval av samtliga företag, så är vår kommun nära sämst.

Härnösand går från en urusel till en något mindre urusel placering, från 289 till 282 plats av 290 kommuner.

Positivt är att företagarna, i sina svar, skickat upp oss ytterligare 14 placeringar före andra kommuner.

Vi ligger också bra till inför nästa mätning eftersom vi bla inför;

1. Utmaningsrätt, dvs vem som helst kan begära att få ta över kommunal verksamhet. (Tex Spegeln eller tryckeriet)

2. Nya gränsen för direktupphandling 10 basbelopp. Det ökar sannolikheten att Härnösands företag får avtal med kommunen.

3.I vårt omställningsarbete kommer kommunen troligen att erbjuda "starta eget" förutsättningar för medarbetarna. Både för att starta verksamheter helt utanför kommunen och verksamheter som innebär avknoppning från kommunen.

På en punkt har vi varit sämst i alla mätningar sedan 2006, dvs i fyra mätningar i rad. Plats 290 av 290, hela tiden. MEDIAS ATTITYDER TILL FÖRETAGANDE, är absolut sämst i Härnösand, enligt företagarna som intervjuats. Det faktum att det är sämst i landet över en lång följd av år påverkar alla, både företagare och allmänhet. Här måste företagare, kommunens medarbetare, politiker och media bli mycket bättre!

Eftersom i stort sett alla ledande kommunpolitiker i länet, var med på redovisningen kunde jag inte låta bli att slå ett slag för nya järnvägen mellan Härnösand och Sundsvall samt förbifart av E4. Elvy Söderström, Kommunstyrelseordförande i Övik, slog ett slag för förbifart Övik.

Vill du läsa hela rapporten finns den på http://www.svensktnaringsliv.se/appkfakta/start.do

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar