tisdag 24 mars 2009

Sänk arbetsgivaravgifterna

Kommuner och landsting i Norrland får inte ekonomin att gå ihop. Nya prognoser över skatteintäkter visar att det blir stora hål i ekonomin. Samtidigt ökar lönekostnaderna. De ökar dels på grund av procentuella uppräkningar och dels pga av att allt fler får fast anställning i den offentliga sektorn. Det är faktiskt så, att om man läser årsdredovisningarna för många kommuner och Landsting, att antalet anställda ökar. 2007 hade Härnösands kommun 2.376 anställda (visstidsanställda + tillsvidareanställda) och 2008 var det 2.605 anställda. Självklart går inte ekonomin ihop. En årsanställd kostar kommunen cirka 400.000 kronor per år.

Många vill att staten skall gå in med engångsbelopp för att hjälpa den offentliga sektorn. Det är helt meningslöst. För att kommuner och landsting skall få verksamheten att fungera måste det vara högre löpande intäkter eller lägre löpande kostnader, troligen båda dera.

Samtidigt har många företag svårt att få ekonomin att gå ihop. Landsbyggdsföretagen får mindre betalt för sina produkter och folk köper mindre i affärerna.

Därför bör arbetsgivaravgifterna sänkas. Men inte generellt, vi bör sänka arbetsgivasravgifterna med 5 % för företag med färre än 10 anställda och med 1 % för kommuner och landsting.

Det skulle sänka den årliga kostnaden för Härnösands kommun med 6 Mkr per år. Kommunen går idag 5 Mkr back per månad, så det hjälper bara lite, men ändå. Det behövs mer åtgärder, precis som Härnösands kommun planerar i sitt omställningsarbete.

Ett företag som har 10 anställda skulle få sänkta arbetsgivaravgifter med drygt 100.000 kronor per år. Det är mycket pengar på sista raden för de flesta företagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar